VIZIUM - vieta, kur tehnoloģijas māca, iedvesmo un iepriecina

Jauno dabaszinātņu pētnieku centrs aicina 8. – 12. klašu skolēnus uz bezmaksas nodarbībām maijā

Ventspils zinātnes centrs VIZIUM aicina ikvienu 8. – 12. klašu skolēnu apmeklēt Jauno dabaszinātņu pētnieku centra nodarbības, kurās būs iespēja apmeklēt planetāriju un observatoriju, doties ekskursijā uz Irbenes radioteleskopu kompleksu un uzzināt par dažādām citām interesantām tēmām STEM un IT jomās. Pirmā nodarbība jau 10. maijā!

Nodarbības ir bezmaksas un norisinās katru trešdienu plkst. 17.00 – 19.00.

Nodarbību grafiks maijā:

  • 10. maijs plkst. 17.00. Ekskursija uz planetāriju un observatoriju Ventspils Jaunrades namā. 

Skolēniem būs iespēja apmeklēt Ventspils Jaunrades nama planetāriju un observatoriju, lai izzinātu Zemei tuvākās Visuma daļas, vērot 360 grādu filmu, kas atklāj vēl citus Visumā glabātos noslēpumus, kā arī palūkoties uz Sauli caur teleskopu! Vietu skaits ierobežots!

  • 17. maijs plkst. 17.00. Irbenes radioteleskopu komplekss. 

Nodarbībā skolēni tiks iepazīstināti ar Ventspils starptautiskā radio astronomiska centra (VSRC) radio observatoriju Irbenē, VSRC observatorijas izveidošanas un darbības vēsturi un tās instrumentālo bāzi. Uzzinās, kādos zinātniskos projektos piedalās VSRC pētnieki un kādi pasaules mēroga pētījumi paveikti ar Irbenes observatorijas instrumentiem, kā arī gūs ieskatu novērojumu veikšanā ar radio teleskopu RT-32. Nodarbība norisināsies zinātnes centrā VIZIUM, 2. stāvā.

  • 24. maijs plkst. 17.00. Ekskursija uz Irbenes radioteleskopu kompleksu. 

Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs (VSRC) aicina skolēnus doties neaizmirstamā ekskursijā uz Irbenes radioteleskopiem Ances pagastā (Irbenē), bijušajā Padomju armijas pilsētiņas daļā, kur zinātnisku pētījumu režīmā darbojas 32 m un 16 m diametra paraboliskās antenas un LOFAR antenu masīvs. Ekskursijas laikā skolēniem būs iespēja apskatīt Irbenes teritoriju apkārt radio teleskopiem RT – 32 un RT – 16; RT – 8 torņu un tajā izvietotās ekspozīcijas par centra darbību PSRS laikos. Tāpat skolēnus sagaida pārgājiens pa slepeno pazemes tuneli. Vietu skaits ierobežots!

Nodarbības vadīs Mg. sc. ing. Vladislavs Bezrukovs.

Vladislavs Bezrukovs ir Ventspils Augstskolas “Ventspils Starptautiskais radio astronomijas centrs” (VSRC) pētnieks kopš 2008. gada, eksperts 3D modelēšanā, magnētiskā lauka aprēķinos, matemātiskā un fizikālā modelēšanā. Darbā VSRC piedalījās vairākos zinātniskos projektos, kas saistīti ar radioteleskopu attīstību un vairākiem industriālo pētījumu projektiem.

Dalība nodarbībās ir bez maksas. Nepieciešams iepriekš piereģistrēties šeit:  www.adre.se/dabaszinatnupetnieki.  Interesenti aicināti pieteikties un piedalīties visās lekcijās,  bet  ir iespēja reģistrēties arī tikai uz sev interesējošajām lekcijām. Klātienes nodarbība notiek zinātnes centrā VIZIUM Alfa zālē.

Vairāk informācijas pa tālr. 667 766 55 vai rakstot uz e-pastu: ginta.grinberga@ventspils.lv. Dienu pirms nodarbības dalībniekiem tiks nosūtīts atgādinošs e-pasts.

Aktivitāte tiek īstenota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021. gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekta “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī” ietvaros.